SOMMERFØLJETONG 2006:
SYPHILIAs MARATONLESING AV NORSKE ROMANER

Lagt ut 3. juli

Marita Fossum: Forestill deg. Oktober 2005. (Oktober eies av Aschehoug.)

Denne boka er tynn – 93 sider – men det er for mye. Den handler muligens om mor, muligens om kvinneliv, men mest sannsynlig om ingenting. Selv om den er et tydelig forfatterkursprodukt, er den heller ikke godt skrevet. Denne boka er utelukkende utgitt fordi innkjøpsordningen gjør at det ikke har kostet forlaget verken penger eller risiko.

     Tekstprøver:

”I Grensen gikk jeg inn på en kaffebar. Jeg bestilte en espresso, rørte tre sukkerbiter i kaffen og drakk den stående. Da jeg var ferdig fikk jeg lyst på en røyk.” (s. 9)

”Jeg rakk ikke å snakke ut med mor om hvordan hun ønsket å bli gravlagt. Det eneste hun fikk sagt var at hun ikke ville gravlegges sammen med slekta, det vil si i Lofoten. Jeg skulle ha grepet muligheten og fått klargjort en del ting den gangen hun var inne på det selv, for det skulle vise seg at anledningen ikke bød seg igjen.” (s. 30)

”Er det livet som er lett? Det kan virke sånn, spesielt etter å ha fulgt mors kamp for å klare å dø, og hadde jeg visst det jeg vet nå, men det er en absurd tanke som jeg ikke kan tenke, sier jeg til meg selv.” (s. 46)

”Mor, du har dødd i fra meg, men avstanden mellom oss blir stadig mindre, og til slutt blir vi forent igjen, kan ikke det være en trøst for oss begge.” (s. 62)

”Det går framover, eller tilbake hvis det ikke er framover jeg skal. Jeg har reist meg fra divanen og gått til badet, der har jeg tisset i toalettet, det gikk bra.” (s. 81)

Til startForrigeNeste