SOMMERFØLJETONG 2006:
SYPHILIAs MARATONLESING AV NORSKE ROMANER

Lagt ut 18. juli

Agnar Lirhus: Skogen er grønn. Oktober 2005. (Oktober eies av Aschehoug.)

Alminnelighetene eser ut og får voldsom betydning i denne boka – men for hvem?

     Student sjølproletariserer seg for å finne sannheten om noe, litt uvisst om hva. Han blir bussjåfør. Forfatteren etablerer dermed en slags hverdagshelt og forteller alt og hva som helst om helten. Problemet er at han glemmer å gjøre helten interessant. Helten blir kødda med av damene, det lyder som et kampanjeskrift for Foreningen 2 Foreldre. Han tenker tanker, men de er og blir trivielle.

     Boka er spekulativ i den forstand at alt som kan selge – narkotika, prostitusjon, ulykker som kanskje ikke er ulykker, selvmord osv. – blir budt fram, men bare i små og nøyaktig oppskårne porsjoner, svært velorganisert. Det etterlater ingen ting i leseren.

Tekstprøver:

”Alkohol. Parfyme. Tobakksrøyk. Og Marianne. – Har du vært på fest? sa Randén. – Hun nikket. – Er du full? sa Randén. – Hun nikket. – Så la Randén armene sine rundt henne, varmet henne, strøk henne. Så kjente Randén hvordan hun møtte ham, hvordan hun henga seg, hvordan det skalv i mellomgulvet og magen. – Hvor fint det var.” (s. 68)

”De mørke furuene var ikke grønne, de var hvite og de lutet. De var nedlesset av snø og man kunne se langt inn i skogen langs bakken, mellom stammene. Den grå skogbunnen mot den mørke natta. Lyset fra månen nådde aldri dit. Klarte ikke trenge inn i skogen. Det sank inn i trærne. Forsvant. Veien – E6 – som et arr. Månen badet i et trylleaktig skjær. Alle passasjerene sov. – Omgivelsene lignet en tegnefilm av Walt Disney. Glatt.” (s. 71)

Til startForrigeNeste