SOMMERFØLJETONG 2006:
SYPHILIAs MARATONLESING AV NORSKE ROMANER

Lagt ut 12. juli

Øivind Hånes: Pirolene i Benidorm. Gyldendal 2005.

Heia, Hånes! Denne kjøper jeg gjerne inn.

     Handlingen pendler mellom barndom/oppvekst i England der arbeiderklassegutten Gordon hele tiden blir dupert av klassens forføreriske middelklassegutt, og dagens Benidorm der fugleelskeren Gordon lar seg dupere – eller ikke? – av gåtefull russisk kvinne med tvilsomme overtoner. Drivende god helt fra starten. Det er forsåvidt et problem at boka egentlig ikke har noen slutt. Forfatteren burde ha tatt seg tid til et seriøst forsøk på å samle trådene; det er nesten så man lurer på om han er gått lei av hele prosjektet sitt akkurat litt for tidlig. Men det er ingen viktig innvending.

     Det gjorde godt å lese en kvalitetsbok igjen; jeg begynte å bli litt desperat nå.

     Tekstprøve:

”Behovet vil bare bli større og større, sa Gordons far med munnen full av kake. –Det kostet 50 millioner pund å bygge det, men det er det verdt. Framtiden ligger hos ingeniørene inne i disse bygningene. Den som kan håndtere atomer, er sikret arbeid i all evighet.

     Gordon så bort på verket mens faren snakket. Slik så altså evigheten ut.” (s. 33)

”... endelig var han framme. Han satt rett overfor en pirol, og han fikk bekreftet det han allerede den gangen ante: Dette var ikke bare den perfekte fugl, det var den perfekte skapning. Knallgul og beksvart, litt hvitt på vingefjærene, glinsende klare og reine farger. Så bykset den framover, forsvant over hodet hans og ble borte mens han satt lamslått igjen med en dorull i nevene.” (s. 82)

Til startForrigeNeste