SOMMERFØLJETONG 2006:
SYPHILIAs MARATONLESING AV NORSKE ROMANER

Lagt ut 11. juli

John Hollen: Dødens gjøglere. Communicatio 2005.

Historisk triviallitteratur er en eldgammel sjanger. Ingen nevnt, ingen glemt, det vil si inntil en slik bok smetter inn gjennom innkjøpsordningen og får plass i bibliotekenes stolte hyller for ny norsk skjønnlitteratur istedenfor på bensinstasjonen.

     Persongalleriet er så tett som hagl. Førti nyintroduserte personer stolprer usikkert omkring i et 1600-tallslandskap som mest av alt minner om de traurige norske såpeoperaene som NRK forsøkte seg på for noen år siden. Fra side 75 roer det seg litt ned, og bare et dusin nye mennesker dukker opp fram til de endelig legger seg ned på side 218. Det er en viss fare for at de våkner opp igjen, på et vis, i en fortsettelsesbok, og at Kulturrådet øser gavmildt ut over den også.

     Tekstprøver:

”Jørgen hadde bodd hos Hans i mange år, helt siden småbruket til foreldrene brant ned og faren hans ble gal og druknet seg. Moren hadde flyttet over fjorden, til Otterøya, der broren hennes bodde.”  (s. 37)

”Thomas kastet seg på kne i bekken, og stakk ansiktet ned i det kalde vannet. Han drakk. Lyden av slurpingen hans overdøvet klukkingen fra bekken. Thomas tok den ene av de svære hendene og gned vann inn i ansiktet sitt; varmen holdt på å knekke ham, svær som han var og tungt som det var å gå langs denne kjerreveien i den intense sommervarmen.” (s. 44)

”Nok en gang hadde svenskenes konge, Carl X Gustaf, bestemt seg for å gå til overraskelsesangrep på København, oppmuntret av suksessen forrige gang, for bare et halvt års tid siden.” (s. 59)

Til startForrigeNeste