Syphilia Morgenstierne her

 

 

syphilia@frittogvilt.no 

 

Kan skrives ut i ett eksemplar til eget bruk. Ved ønske om videredistribusjon, kopiering, linking etc. vennligst klarer denne bruken med syphilia@frittogvilt.no


BOKHANDLEREN

En ung japansk journalist kommer til Norge og får bo hjemme hos en kjent kulturperson i et par måneder. Han kan ikke et ord norsk. Vel hjemme i Japan igjen skriver han en drivende spennende bok som både han og forlaget presenterer som sannheten om det norske samfunnet, med oppsiktsvekkende detaljer. En slik bok har ingen skrevet før!

Salget går over all forventning. Snart leser de saftige avsløringer om Norge på både koreansk, kinesisk, malayisk og indisk ... Du verden så velskrevet, og så mye nytt leserne får vite om Norge!

Først når boka kommer på engelsk, blir Anne-Carine Tanum oppmerksom på at hun er blitt fremstilt som en sjuskete, hysterisk løgnhals som forsømmer sine barn og aldri får nok å drikke. Men forfatteren understreker i intervjuer at han også har portrettert sin vertinne som søt, blid og generøs.

Dette har naturligvis ikke skjedd. Det kan ikke skje i Japan. For Japan er en kulturnasjon, og der ville en slik bok aldri ha kommet ut – velskrevet eller ikke. Den ville blitt stanset av det enkle spørsmålet: Hvordan i all verden kan en journalist søle sammen så mye sladder og fremstille det som intime sannheter, når han ikke kan snakke med et eneste menneske uten TOLK?

Sph 26.09.2003

Tilbake til Syphilias nett