DEN FEMTE STATSMAKT

© Per Helge Berrefjord
Forlaget Fritt og vilt

Inntil 10 sider kan skrives ut i ett eksemplar til eget bruk. Utskriving/nedlasting av mer enn 10 sider til eget bruk er å betrakte som shareware; tillatelse vil bli tilsendt når
kr. 200 er innbetalt til
giro 1640 20 08087,
Per Helge Berrefjord
Grønsundåsen 55
N-1394 Nesbru

Ved ønske om videredistribusjon, kopiering, linking etc. vennligst klarer denne bruken med berrefjord@vitex.no

OBS: Forlaget selger klassesett av boken til redusert pris.

Bokbestilling

NOTISER
fra nær og fjern, med relevans for «Den femte statsmakt»

Blodsugerjournalistikken
«Synes du, at dine egne børn skal læse, at deres kammerater er endt som lig i en fryser? Er det vigtigt? Er det vesentligt?» Lars Schmidt, redaktør i Østerbro Avis, har en sønn på 11 som i sommer spurte hvorfor han arbeider i avis. Sønnen hadde sett hvordan avisene brukte drapet på klasskammeraten, hvis mor og bror også ble myrdet. Danske Journalisten nr. 17/2000: Faget smidt i hovede

Kikker-TV-bølgen
«Big Brother»-programmene, som nå også har fått en første norsk klon på TV2s nettsted: «Huset», blir en manisk-depressiv heisatur – ikke minst for redaktører og journalister utenfor som henger seg på og vil dekke pseudobegivenheten. Snart er den også på gammeldags TV, og papirmedienes medarbeidere vil sikkert la seg lokke. De bør tenke seg godt om i forkant, i alle fall lese værvarslet for de opp- og nedturene som kommer, ført i pennen av informations Berlin-korrespondent Torsten Weper. Danske Journalisten nr. 17/2000: Sådan dækkes big brother

Gamle medier må gi tapt:
Følg presidentvalget i USA på nettet

http://www.newsday.com/campaign/electmap.htm
viser electoral votes - i stedet for medienes vås om prosenter. (Det er jo ikke det, det handler om). Kartet viser, at "swing states" utgjør 103 electoral votes akkurat nå (5/11-200). Al Gore behøver faktisk bare 48 av disse for å vinne valget.
Og når det gjelder resten av nyhetsbildet – Yahoo! slår de tradisjonelle mediene helt av banen:

USA: Tabloidene må skjerpe seg
Likskuebilder, fortellinger om folk som har møtt Elvis' gjenferd og ikkedokumenterbare sensasjoner skal ut. Inn skal troverdig faktastoff. Utgiveren av en rekke tabloidaviser i USA – blant dem National Enquirer, the Weekly World News, the Globe and the Star – David Pecker i American Media, vil møte opplagsnedgangen for denne type aviser med å gjøre dem mer seriøse. En undersøkelse har vist at kun en av åtte som blar i disse avisene på utsalgsstedet kjøper en avis. De fleste forklarer dette med at selv om historiene er interessante så kan de ikke tro på dem. Nå skal det derfor bli ekte og dokumenterbare saker i ennå mer rendyrkede tabloider om:

  • Merkelige hendelser (National Examiner)
  • Kjendiser (Star)
  • Nyheter (National Enquirer)
  • Skandaler og skitentøyvask på kjendisfronten (Globe)
  • Helse og religion (Sun)
  • Tull, tøys og kuriosa, av typen «bryllupet til verdens feteste mann» (Weekly World News)
    Kilde: Ifra Trend Report / The Guardian

Kongehuset, den fjerde og den femte statsmakt
I noen få timer var innholdet i ryktene om Mette-Marit offentlig tilgjengelige, punktvise og konkrete i formen. Nettstedet Jetzet gjorde det luringene i Se og Hør tente lunta for. Se og Hør ville, som de sa, ha noen andre til å «starte ballet.» Hvilken ærbarhet! Nå er ballets arme pianist skutt, av et samlet pressekorps. Og ryktene?
Jetzets tilløp til utlufting skjedde bare et par dager etter at Kongefamilien rullet ut rød løper for landets ledende redaktører, for å ta en fortrolig alvorsprat med dem på selve slottet. De svarte innen døgnet var gått med å harselere og ironisere over en famlende og amatørmessig strategi fra slottets side, og dermed belære folket om den faktiske konstitusjonelle rangordning i dagens Norge. Ball i hatt?

Bredbåndsbesvergelser
fra e-minister

Maken til forvirrende innslag i TV2-nyhetene, som det vi fikk se i kveld (11-10-2000)! Bredbånd meg her og bredbånd meg der. Næringsministeren hadde i morgentimene presentert "Regjeringens handlingsplan for bredbåndskommunikasjon", og man kan med en viss rett si at den journalistiske forvirringen stammer derfra. Ikke med et ord (i eMinisterens forord) stilles det krav til begrepets innhold, ei heller til hvilke KONKRETE mediepolitiske mål som skal innfris gjennom planen.
Derimot lekses det opp et mangfold av tiltak, som det rett nok kan ligge spennende vyer i, men som like gjerne kan være dulgte bestillingsverk fra innsidere (les: Telenor & al.).
Den POLITISKE offentlige oppskrift er likevel enkel. (IKKE dermed sagt at e-ministeren har funnet grepet.) Men her er det:
Som krevende kunde må offentlige etater stille følgende krav til sine bredbåndsleverandører: 10 Mb/sek begge veier takk!
Ref: Den femte statsmakt.

Femte statsmakt banker Frp
– Ingen fordømmer kriminelle og kriminalitet så sterkt som Carl Ivar Hagens menn som bl.a. vil eksportere narkomane til Bjørnøya og (etnisk?) rense Finnmark for "latsabber", påpeker Kjell Rønningsbakk på nettstedet sitt Kraftnytt. Han fortsetter:
– Intet parti kan heller måle seg med Frp i antall straffesaker mot medlemmer for herligheter som vold og økonomisk vinningskriminalitet.
Rønningsbakk har samlet en uendelighet av linker til avisoppslag som forteller sannheten om Frp på http://www.kraftnytt.no/FriminuttFrp.html

25. september
Ikke engang sopp!
"Kanskje ... är ett framtida scenario att sätta varningstexter på allt journalistisk material?", skriver Redaksjonssjefen i svenske ExplaChange, Kristina Granquist, i sitt fagblad Journalisten. Hun har et forslag:
"Varning, varning, följande er ett journalistisk bearbetat material, dess trovärdighet är därför att betraktas som låg." Og hun tilføyer:
"Läge at göra något åt det?"
Kristina Granquist refererer til en advarsel hun oppdaget i en soppguide på nettet:
"OBS! Många svampartiklar är interessanta och rolia att läsa, men var försktig med att ta faktainnhållet på för stort alvar. Många journalister saknar grundläggande svampkunnskaper, därför dyker faktafel och felsiteringar ofta upp i publicerat material."

21. september
Femte statsmakt valgets vinner i Jugoslavia
Politiske motstanderes flammende taler og digre valgplakater fenger ikke blant jugoslaviske velgere. Kandidatenes slagord foran søndagens nasjonalforsamlings- og presidentvalg vinner lite gehør via de gamle kanaler, der den fjerde statsmakts yrkesutøvere forlegst er skjøvet til side. Vinneren blant mediene er internettet. For tusenvis av jugoslaver er dette det eneste "sted" hvor de kan finne egentlig valginformasjon, hvor de kan lytte til forbudte radiostasjoner, sjekke mantall eller undersøke hver enkelt kandidats løfter og program.
KILDE: News 24 / Sapa / AFP

18. september
Bredbånd til alle er tull
ITøkonom Rolf Høyer spissformulerer og egger til debatt – nok en gang – i dagens utgave av IT-avisen. Her lekser BI-professoren på ny opp sine hovedpunkter og konstaterer – som før – at regjeringsretorikken er den samme, uansett regjering. Og at den feiler i det meste. Det fruktbare ved Høyer er at selv om han har rett i mye, er det ikke vanskelig å være uenig med ham – det vil si finne punkter der han tenker litt kort, eventuelt forenkler for formuleringenes skyld. Les og finn ut selv.

17. september
Bill Gates har
i løpet av to måneder solgt aksjer for over 2,7 milliarder kroner. Som verdens rikeste mann har han en total formue på 686 milliarder kroner etter dagens børskurs på Microsoft. Kilde: Nettavisen. Det er ikke nødvendigvis frykten for fallende aksjekurser som ligger bak. Kanskje like mye trangen til å kjøpe seg inn på andre felter enn de han allerede har monopol på.

11. september
Virkelige tilståelser av mord og voldtekter som TV-underholdning
I går kunne seere av kabelsendingen «Court TV» i USA bivåne et politiavhør der kriminelle tilsto tre mord og voldtekter. Landets rettssystem har dermed tatt spranget tilbake til romertidens form for underholdning av massene. Allerede har seerne i USA kunnet få med seg virkelige arrestarsjoner og den forutgående forbryterjakt. Nå er også forhørene og den eventuelle tilståelser med. Dermed er det bare et tidsspørsmål før man også viser henrettelsen på direktesending mener kritikerne.
Kilde: The Guardian

6. september
Philips har elektronisk
papir(avis) i ermet

Philips Electronics kunngjorde i går (tirsdag 5. september 2000) at firmaets forskere har utviklet en «mykskjerm» av plast, som en dag kan bli brukt til "floppy electronic newspapers". Nyheten om dette som nå sirkulerer på nettet med Nando Times som kilde, er noe forvirrende i begrepsbruken da den forveksler displayteknologi og mikroprosessorteknologi. Begge har en fremtid i plast. Uansett handler dette helt klart om virkeliggjøring av denne boks visjon om lesestoff i fingertuppen:
Forskerne har så langt produsert en skjerm omtrent på størrelse med et frimerke, med 64x64 punkter. De kan settes sammen til større flater = store, bøyelige dataskjermer. ''This kind of reloadable flexible display may even replace the daily newspaper one day,'' heter det i Philips kunngjøring.Kilde: Nando Times / AP
PS. Det er Philips som lager kvalitetsskjermen Apple benytter i sin 22 tommers LCD Cinema Display.

4. september
Stakkars Negroponte
Ble, med manusreferanse her, gjort oppmerksom på en «Negroponte» i Wired, skrevet da MIT-guruen for et par år siden måtte gi opp sin Mac til fordel for Windows:
"... after six months I am still falling all over the slopes of Windows, in total disbelief at the collective complexity and unbelievable inconsistencies introduced by all parties involved. This is an indictment of not just Microsoft, but the entire community of software and hardware developers who have done such a bad job of making usable and explainable systems - so much so that I'm convinced, in dark moments, that some of this is purposeful." Her er resten

4. september
USA-myndighetene liker ikke sammenblanding av infrastruktur og innholdstjenester på nettet, og vil si nei til sammenslåingen av Time Warner og AOL.
+ 18. september: Heller ikke de regulerende myndigheter i EU vil godkjenne denne sammenslåingen, skriver Infobeat / AP

4. september
Pek og klikk uten mus
Dagens utstyrsmessige ramme rundt en side som denne er ikke noe vi skal behøve å leve lenge med. Forskere ved Rutgers University har konstruert et grensesnitt mellom deg og datamaskinen som gjenkjenner stemmen din, registrerer hva du ser på på skjermen og gjør det mulig for deg å strekke hånden ut etter det. Poenget er å gi deg noe som er bedre enn musa, noe som fungerer etter de samme prinsipper som når vi mennesker snakker med hverandre. ''It doesn't exactly read your body language, but it comes pretty close", sier Edward J. Devinney ved Rutgers' Centre for Advanced Information Processing. Kilde: http://www.nandotimes

4. september
Portaler mister drakraften
Dette vil ikke overraske lesere av «Den femte statsmakt» (kap4.8) : – Nettbrukerne skifter vaner. Portalene taper brukere, mens spill-nettstedene nå kaprer stadig flere besøkende, skrev Elin Festøy i Nettavisen 4. sep 09:33

2. september
Internett en investor-flopp?
Dette vil ikke overraske lesere av «Den femte statsmakt» (kap1.8)
: – Ferske tall viser at veksten i antall surfere allerede har stanset opp og konkursene raser inn. USAs 50 største nettsteder hadde en vekst i unike brukere på fattige 2,8 prosent fra april til juli i år. For flere av de 10 største nettstedene i USA var veksten negativ. Dette viser tall fra analysebyrået Media Metrix, skrev Christian Bakken i Nettavisen 31. aug 12:10.

25. august
Forlaget Fritt og vilt deler ut BINGprisen
En hederspris for utøvere av det journalistiske håndtverk. Til tross for at boken sier det er et forfallstegn når journalister deler ut priser til til journalister – vi lever jo i en forfallstid. Et faglig lyspunkt må vi ha.

 

Nettstedet
«Den femte statsmakt»