DEN FEMTE STATSMAKT

© Per Helge Berrefjord
Forlaget Fritt og vilt

Inntil 10 sider kan skrives ut i ett eksemplar til eget bruk. Utskriving/nedlasting av mer enn 10 sider til eget bruk er å betrakte som shareware; tillatelse vil bli tilsendt når
kr. 200 er innbetalt til
giro 1640 20 08087,
Per Helge Berrefjord
Grønsundåsen 55
N-1394 Nesbru

Ved ønske om videredistribusjon, kopiering, linking etc. vennligst klarer denne bruken med berrefjord@vitex.no

OBS: Forlaget selger klassesett av boken til redusert pris.

Bokbestilling


DIALOG: Ved innspill
til innholdet på denne
side vennligst oppgi
"kapittel 4 del 3",
og siter den delen
av teksten du har
tilføyelser til.

IKKE sendt vedlegg,
Legg all tekst i
meldingsfeltet og
"mail" til:

femte@vitex.no

 

JOURNALISTIKKEN
I NETTENES MEDIESAMFUNN

Kapittel. 4 - del 3

Forankring

Håpet om at journalistene får den sentrale rolle på den femte statsmakts arena, henger sammen med fagets (om enn nokså slitte) forankring i verdier som ytringsfrihet, hele skalaen av menneskerettigheter og kamp mot undertrykkelse på alle plan, både i samfunnet og i privatsfæren. Dette tenkesettet ligger i ryggmargen på alle gammeldagse journalister.

Utøverne av sektorfag som de jeg nevnte ovenfor – informatører, bibliotekarer, datanerder, reklamefolk osv. – er mer snevert instrumentelt innstilt til sin daglige dont. De vil ikke ha samme teft for de mer allmenne, samfunnspolitiske perspektivene. Neppe samme vilje heller til, når det kreves, å gjøre seg upopulære blant de mektigste.

Journalistfagets beste utgangspunkt er dets handlingsmessige styrke. Det ligger i:

A) Den enkelte journalists erfaring med å stå i en kontinuerlig strøm av nye og forskjelligartede inntrykk, og samtidig å kunne gripe fatt i de sentrale brokker av informasjon. Og:

B) I neste øyeblikk å anrette disse språklig og billedmessig i en attraktiv og forståelig form, slik at de kan nå andre mennesker via de medier som står til rådighet.

Andre yrkesgrupper er henvist til å kopiere dette hvis de vil konkurrere på nettet. Også der vil arbeidet i det offentlige rom bestå i å formulere, å skape mening i en kontinuerlig strøm av begivenheter. Det de med annen faglig bakgrunn kanskje bare kan drømme om å kopiere, er dette med å stille seg utenfor, skaffe seg modellmaktens og journalistikkens metaperspektiv. Den henter man ved ikke å representere noen bestemt sektor i samfunnet, og i skiftende omgivelser å formidle nær sagt hva det skal være.

Få andre yrkesgrupper har en større faglig fleksibilitet. Journalistene har generasjoner bak seg som multikompetente. Utenfor det pressefaglige er denne egenskapen et av kriteriene for å klare konkurransen i «det nye abeidslivet».

Journalistikken har videre vist en egen evne til å skape nye formater å meddele seg gjennom hver gang nye medier har fått innpass hos publikum. Og endelig er journalistene drillet i lagarbeid, samtidig som de utøver et fag hvor den som har evner og talent kan utfolde stor grad av individualitet.

Spesielt dette siste lover godt med tanke på den framtidige sammenkobling av skarp kompetanse og skarp teknologi. Dette blir en type lagarbeid som vil ligne det vi finner innen de ulike medier i dag, bare med flere kunnskaper og ferdigheter i bunnen.

NESTE SIDEFORRIGE SIDE - INNHOLD

NESTE SIDE
FORRIGE SIDE

INNHOLD

Henvisninger på
denne side: